Онлайн списание на БЗС

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

МЯСТОТО НА ХОМЕОПАТИЯТА В СЪВРЕМЕННАТА ДЕНТАЛНА ПРАКТИКА

Е-мейл Печат ПДФ

Кратък обзор на хомеопатичните средства
А. Гонтар*, Ст. Ничева**
* Студент 6-ти курс – ФДМ - Пловдив
** Докторант – ФДМ - Пловдив

В съвременната практика на всеки дентален лекар, стараещ се да предложи по-добро и цялостно биологично лечение, профилактиката и специфичната терапия играят важна роля. Има течение в медицинската наука и практика, което споделя все по – популярния  холистичен подход към здравето на човека, а именно цялостно духовно, психично /плацебо ефект/ и механично лечение.

Понятието „хомеопатия” идва от гръцките думи omnio, означаващ еднакъв и pathos – болест, страдание. Хомеопатията като холистичен метод на лечение се базира на един по-широк възглед за човека, здравето, причините за болестта, индивидуалните ú прояви и процесът на лечение й се основава на принципа "Подобните се лекуват с подобни"  (Similia similibus curantur). Този принцип може да се формулира и така: Всяка фармакологично активна субстанция, която в измерима доза предизвиква болестни симптоми в здравия човек, може в малка доза да премахне същите симптоми [Боарон М и А.Фико, 1999]. Накратко тя е система за лечение, основаваща се на определени принципи( едновременно конституционални и патологични) и използваща средства от растителен, минерален или животински произход в ниско или ултрамолекулярно разреждане[Eameset al. 2011]. Тези лекарствени средства са отдавна налични и известни и не могат да бъдат патентовани.  За фармацевтичните компании няма комерсиална полза във финансирането на изследвания и съответно инвестициите и контролираните клинични проучвания в областта са минимални.
Въпреки че приложението на хомеопатията в дентаната медицина е по-ограничено, отколкото в хуманната, голяма част от хомеопатичните средства са доказано ефективни при дентални и орални заболявания. Тя не е заместител или алтернатива на клиничните манипулации, а допълнение към конвенционалната терапия [Eameset al. 2011]. Този метод на лечение е доказан, приема се добре от пациентите, не дава странични ефекти, икономически изгоден е и се подкрепя от все повече научни доказателства.
През 1994 год. Световната здравна организация отбелязва, че хомеопатията е интегрирана в националната система за здравеопазване на редица държави, а именно  Германия, Англия, Индия, Пакистан, Шри Ланка и Мексико.
В европейските държави обучението по хомеопатия обикновено протича или като придобиване на основна професионална степен в рамките на 3 до 6 години, или като следдипломно обучение за лекари.

Хомеопатични лекарствени форми

Хомеопатичните лекарствени средства (ХЛС) се прилагат под формата на разтвори, гранули, глобули, таблетки. Според Рекевег [1994] ХЛС се прилагат предимно под формата на капки, разтворени в чаена лъжичка вода и задължително преди ядене. Ако е предписан прием на три пъти, той се разпределя така: сутрин – преди ядене на гладно, на обяд – преди хранене и вечер – преди лягане. Възможно е да се направят капки, супозитории или помади. Гранулите и глобулите се поставят под езика до пълното им разтваряне. Лекарствата се приемат изключително вътрешно. За външна употреба се прилагат само в случаи на наранявания под формата на спиртни настойки или кремове [Гълъбов А., 1997].


Принципи на прилагане [Фалала Ж и М-П. Флорен, 1999].

1.       Колкото е по-пълно подобието между съвкупността от патогенетичните симптоми и симптомите на болния, към толкова по-голямо разреждане на лекарството трябва да се прибегне.
2.       Колкото е по-сериозна и спешна клиничната картина, толкова по-чести трябва да бъдат приемите.
3.       С цел осигуряване на най-добър ефект капките и гранулите трябва да се приемат между две хранения.
4.       По време на лечението не се употребяват кафе, силен чай, алкохол, лук, чесън, мента и други продукти със силен аромат.
5.       Не се приемат хомеопатични продукти след почистване на устната кухина
6.       Хомеопатичните продукти могат да се съчетават с алопатични лекарства, но не се приемат едновременно.
7.       При бременност е необходимо лечението да се консултира със специалист по хомеопатия. 
При остра фаза на заболяването в началото лекарствата могат да се приемат на всеки 15-30 минути, а след овладяване на състоянието -  на 2-4 часа. При хронични заболявания се приемат от 1 до 4 пъти дневно. Хомеопатичните продукти за локално приложение се нанасят върху съответната повърхност от 1 до 3-4 пъти дневно.
Хомеопатията в денталната медицина се счита за особено полезна при следните проблеми: болка от зъбен произход, гингивити, абсцеси, хирургична травма, страх и безпокойство (Bhatet al. 2005). Последните два са особено трудни за овладяване. Успех е постигнат и при лечението на хронични състояния като lichen planus и рекурентни инфекции, при които конвенционалната терапия не е помогнала или е била противопоказана.
Рандомизирано клинично проучване, обхващащо 14 лекари по дентална медицина с хомеопатична насоченост и 726 третирани случая в рамките на 6 месеца, съобщава за положителен отговор най-често при перикоронарит, пародонтален абсцес, пародонтални инфекции, реверзибилен пулпит, свръхчувствителност и зъбна болка при кариес (Mathieet al. 2007). Индивидуално назначената хомеопатична терапия се препоръчва поради добрите си резултати като допълваща лечението на оралния дискомфорт и симптомите на ксеростомия (Hailaet al. 2005).
Основни фирми производители на хомеопатични продукти са: Homeoden (Белгия), Helios, Ainsworths, Nelson (Англия), Sifra (Италия), Boiron (Франция).


Хомеопатични продукти с действие при стоматологични проблеми от общ характер:

 ►Чувство на задушаване в гърлото:
Cocculus D6
 ► Страх от зъболекар, безпокойство:
Chamomilla D6
Gelsemium sempervirens 15 CH. Дозировка: по 5 гранули 2 пъти дневно
Проблем, който се лекува ефективно с холистичен подход е страх и тревожност от дентално лечение. Независимо дали тези емоции са рационални или не, хомеопатите са открили три лекарства, които са приложими:
Aconite (самокитка, омаяк) се дава на пециенти, обикновено деца, за повлияване на страха им от зъболекар. Такива хора стават буйни, неспокойни и гневни (децата често тропат и ритат с крака) и са екстремно чувствителни на допир.
Gelsemium (жълт жасмин) е индициран при пациенти, които изпитват тревога, чувство на слабост (неприятно чувство в стомаха), сънливост, слабо запомняне и диария. Тези, които имат нужда от Gelsemium, са хипокинетични, докато Argenicum nitricum (сребърен нитрат) е подходящ за хиперкинетични.
Argenicum nitricum се прилага при пациенти с тремор и потреперване в цялото тяло, които са особено словоохотливи и забързани в действията си и които притежават вътрешна нервност.
 ► Зъбна болка от неизяснен характер:
Plantago major концентрирана тинктура
Cheirantus cheiri 9 CH. По 5 гранули 2 пъти дневно (при никнене на зъби мъдреци)
Calcium fluoratum. При нелокализирани зъбни болки.
Hypericum perforatum 30 CH. По 5 гранули при болезнен пристъп, постоперативно пробождаща болка, ирадиираща по хода на засегнатия хирургически нерв.
Arnica montana 15 CH. По 5 гранули при болезнен пристъп от зъбен произход, след екстракция на зъб.
 ► Рефлекторно гадене и повръщане по време на работа в устната кухина
Ipecacuanha 5 CH. Дозировка: 5 гранули при нужда


  Хомеопатични продукти при хирургични стоматологични интервенции:

 ►При абсцедиране:
Myristica sebifera D2,
Lachesis D2
Apis mellifica 9 CH. По 5 гранули всеки час.
Hepar sulfur 30 CH. По 5 гранули 2 пъти дневно в продължение на няколко дни.
Mercurius solubilis 30 CH. По 5 гранули 2 пъти дневно.
►Лечение на рани след екстракция на зъби:
Преди екстракция – 2-3 дни.
Arnica D 12 или 9 CH Дозировка: по 5 гранули 2 пъти дневно (травматизъм)
Phosphorus 15 CH Дозировка: по 5 гранули 2 пъти дневно (кървене)
Gelsemium 15 CH Дозировка: по 5 гранули 2 пъти дневно (безпокойство)
След екстракция:
Arnica D 3 или 9 CH. Дозировка: по 5 гранули 3 пъти дневно.
Hypericum perforatum 15 CH. Дозировка: по 5 гранули 3 пъти дневно. За да избегнем риска от алвеолит.
 ►Кървене:
Phosphorus D 12-D 30


 Хомеопатични продукти при терапевтични и пародонтологични проблеми:

► Периодонтити:
Belladonna
Mercurius solubilis
Hepar sulfur
► Пулпити:
Belladonna
Mercurius solubilis
►Пародонтити:
Echinacea D2
Mercurius solubilis 9 CH. По 5 гранули 2 пъти дневно.
Acidum nitricum
Silicea  terra
►Гингивити:
Mercurius sublimatus corrosivus D4
Apis D6
Calendula extern (1:10 разредена с вода концентрирана тинктура).
Kalium carbonicum
►Афти:
Borax 5 CH По 5 гранули 4 пъти дневно (при болезнени червени везикули разположени върху езика или вътрешната страна на бузите).
Mercurius cyanatus 9 CH (при разязвявания покрити със сивкава мембрана)
Cantharis 9 CH (при склонност към некроза и разязвявания)
Kalium bichromicum 5 CH. По 5 гранули 3-4 пъти дневно.
Дозировката е по 5 гранули 2-3 пъти дневно.
Mercurius sublimatus corrosivus D 4
Hepar sulfur 9 или 15 CH. По 5 гранули 3-4 пъти дневно. При болезнени и инфектирани афти.
Acidum nitricum
►Стоматити и лигавични заболявания:
Mercurius corrosivus 5 СН. По 5 гранули 3-4 пъти дневно.
Acidum nitricum
Belladonna
Kalium bichromicum
Carbo vegetabilis
Kalium carbonicum
Sulphur
Mercurius сyanatus
Argentum nitricum
Apis
Acidum benzoicum
Hepar sulfur
Mercurius solubilis
Plumbum aceticum
Silicea terra
Echinacea
►Херпес лабиалис:
Rhus toxicodendron 9 CH. По 5 гранули на 4 часа. При везикули с бистра течност и сърбеж.
Mezereum 9 CH. По 5 гранули 3 пъти дневно. При везикули с опалесцентна течност, корички изпод които изтича гной.
Mercurius solubilis 9 CH. Везикули и супурация.
Apis mellifica 9 CH. По 5 гранули на 3 часа. Щипещ, парещ оток. Подобрение от студени компреси.
Cantharis 9 CH. Големи везикули с бистра течност
Acidum nitricum 9 CH


Хомеопатични продукти

 В хомеопатията се използват около 3 500 лечебни продукта. Тук сме отразили продуктите, използвани при денталните заболявания. Повече подробности могат да се намерят в тясно специализираната хомеопатична литература.
Acidum nitricum – при афтозен стоматит, гингивити, пародонтални заболявания.
Aconitum napellus - при фебрилни състояния, евралгии, неврити. 
Apis Mellifica - ефикасен при акутни и субакутни възпаления на лигавиците, отоци от възпалителен характер, увеличени лимфни възли. Намалява чувствителността на допир и болки. Активната съставка произхожда от медоносната пчела (Apis mellifera).
Arnica Montana - e добре познато хомеопатично противотравматично средство. Ограничава усложненията и влияе върху регенерацията на тъканите. Намалява кръвотечението. Прилага се пре- и пост-оперативно при малки хирургични интервенции, екстракция на зъби. Овладява болката и шока от травмата. Скъсява оздравителния период.
Belladonna  – добре позната и използвана при премедикация, намалява слюноотделянето.
Borax – при афти, стоматити, кандидоза на устната кухина, херпетични заболявания.
Calcarea fluorica - eфикасен при остеомиелит, периостит. Aктивната съставка е калциев флуорид.
Calendula officinalis - за външна употреба; ускорява заздравяването на тъканите и потиска болката при остри травми. Има противовъзпалително, бактерицидно, епителизиращо и регенеративно действие. Активната съставка произхожда от невен (Calendula officialis). При възпалителни процеси в устната кухина се прилагат разтвори 1:10 за изплакване на устата, а също така в оздравителният период след екстракция и оперативни намеси.
Cantharis vesicatoria – испанска муха. Прилага се при везикулозни възпаления на лигавиците, като адитивно средство купира парещ сърбеж.
Carbo vegetabilis – при стоматити, гингивити. Действа посредством подобряване и нормализиране на карбонатно-кислородния обмен в кръвта.
Matricaria chamomilla - при нервна свръхчувствителност, безспокойство и страх от стоматологична работа, при зъбен пробив, има и противовъзпалително действие върху лигавиците на дихателните пътища.
Cocculus indicus - влияе върху парасимпатикуса, премахва парези, спазми в гърлото и стомаха, наузеа.
Crataegus oxyacantha - премахва леки стенокардии и намалява пристъпите.
Echinacea angustifolia - наречена антибактериален химиотерапевтик на хомеопатията, прилага се профилактично след операции в устната кухина, при понижена резистентност на тъканите или профилактично след операции в устната кухина. Външно приложен Еchinacea-мехлем е ефикасен при лечение на гнойници на кожата. Активната съставка e тънколистна ехинацеа.
Hepar sulfur – специфично лекарство (равни количества фина пречистена сяра и варовик от стриди) прилаган при остри гнойни процеси. Малките разреждания (5 СН) ускоряват нагнояването, големите разреждания (30 СН) го задържат.
Hypericum perforatum – при постекстракционни рани, действа върху крайните нервни окончания.
Kalium bichromicum – прилага се при стоматит, гингивит, фарингит. Действа върху всички лигавици при остри и хронични възпаления.
Kalium carbonicum – при пародонтални процеси.
Lachesis muta –при всички септични процеси, също и при преминаване в некроза или гангрена; характерна в тези случаи е чувствителността към налягане. Индикация са също синьо-червено подути венци, стоматит, агранулоцитоза. Aктивната съставка произхожда от секретите на ням кротал.
Mercurius corrosivus (живачен двухлорид) - при хеморагични и язвени лезии. Драстично съкращава регенерационната фаза при промени на лигавицата на устната кухина. Външно се прилага върху болните участъци.
          solubilis (разтворим живак приготвен от живачен нитрат, азотна киселина и метален живак). При гингивити, катарален и афтозен стоматит, пародонтални абсцеси. Притежава както всички препарати на живака противовъзпалително действие върху лигавиците, подпомага отстраняването на гнойните огнища.
          сyanatus – язвен гингивит, язвен стоматит
Monilia albicans –  Прилага се при лечение на рецидивиращи кандидози.
Myristica sebifera - се описва като "хомеопатичен нож" със силно противовъзпалително действие. Действието е подобно както при  Lachsesis. Двете лекарства могат да се прилагат едновременно и поотделно. Прилага се при абсцеси. Ускорява процеса на „узряване” на абсцесите. Прилага се външно като крем, компрес.
Phosphorus – Действа върху костите, кръвоносните съдове, действа при кървене на венците, индикация са също и дифузните подкожни кръвоизливи.
Plantago major помага при силен зъбобол, лицеви невралгии и главоболие. Активната съставка произхожда от широколистния живовлек.
Silicea terra – при стоматити, пародонтити, периодонтити. Действа върху съединителната тъкан, има противовъзпалителен ефект, стимулира фагоцитозата.
Sulphur – при гингивити, стоматити.
Поради механичната природа на повечето дентални терапевтични процедури често сме склонни да забравим, че устната кухина, в която лекуваме, е свързана с живо, дишащо, мислещо и чувстващо човешко същество. Дълбоката взаимовръзка между устната кухина и останалата част от тялото е осъзната и отбелязана в западната научна литература от няколко десетилетия, а от китайците – преди петдесет века. Не би могъл да се игнорира фактът, че извършваното от нас дентално лечение може дълбоко да засегне системното здраве на индивида, както и обратното. Веднъж осъзната тази концепция, е много по лесно да бъде оценена ролята на хомеопатията в денталната медицина [Bhat et al. 2005].


ЛИТЕРАТУРА :
Б. Атанасов, П. Ботушанов, Ел. Кирова, Т. Атанасова, Р. Борисова, Ст. Владимиров Средства за хигиена, профилактика и лечение на устната кухина – второ издание, Автоспектър, Пловдив, 2002 г , 624  стр ,под редакцията на доц.д-р Боримир Атанасов
Атанасов Б. - Хомеопатията, в-к Фармацевт, 4 (16) 27.02.1996
Боарон М. и А. Пейр-Фико – Хомеопатията в ежедневието на магистър-фармацевта, Боарон, ЛИК, Божурище, 1999, стр. 255
Гомеопатия в стоматологии-  Гомеопатический центр "Олло"
Грудев Др. и Ив. Крушков – Що е то хомеопатия, Медицина, 4, 14.10.1992
Грудев Др.- Хомеопатията – със статут на модерна медицина, Форум медикус, 43, 7.09.1994
Гълъбов А – Първа помощ с хомеопатия за всички – Паралакс, София, 1997, стр 125
Манова Св и Н. Йорданова – Развитие производства зубных паст в мире и в Болгарии, МБИ, 6, 1989, 18-21
Рекевег – Справочник хомеопатични лекарствени средства д-р Рекевег, Бизнес-иновации, София, 1994, стр 107
Фалала Ж и Флорен М-П – Да облекчаваме и лекуваме с хомеопатия – Боарон, София, 1996, стр 233
Шторх Гервиг – Гомеопатические лекарства для практики, Киев, Здоровья, 1993 (превод на Homoopathische arznemittel fur die praxis, Herwig Storch, VEB Georg Thieme, Leipzig, 1956), стр 93
Albertini H., W. Goldberg, B. Sanguy and C. Toulza – Homeopathic treatment of dental neuralgia using Arnica and Hypericum: A sumary of 60 observations – J. of the American Institute of Homeopathy, 78, 3, Sept., 1985, 126-128
Almeida JD, Arisawa EA, Balducci I, da Rocha RF, Carvalho YR. - Homeopathic treatment for bone regeneration: experimental study. Homeopathy. 2009 Apr;98(2):92-6.
Barrett D.- Dentistry and homeopathy: an overview (dent update 2005; 32: 486-491). Dent Update. 2006 Jan-Feb;33(1):58
BelonPhillippeed. – Homeopathy and Research, Boiron, 1999, p.130
Bhat SS, Sargod SS, George D. - Dentistry and homeopathy: an overview. Dent Update. 2005 Oct;32(8):486-8, 491.
Darby P, Bonamin LV.- Homeopathy and dental caries: implications for dental practice and veterinary research. Homeopathy. 2004 Jul;93(3):119.
Eames S, Darby P.Homeopathyanditsethicaluseindentistry.BrDent J. 2011 Apr 9;210(7):299-301.
Fisher RD – Dentistry and Homeopathy – an Overview, J. of the American Institute of Homeopathy, 78, 4, December, 1985, 140-147
Goldstein BH, Epstein JB. - Unconventional dentistry: Part IV. Unconventional dental practices and products. J Can Dent Assoc. 2000 Nov;66(10):564-8.
Haila S, Koskinen A, Tenovuo J. Effects of homeopathictreatmentonsalivaryflowrateandsubjectivesymptomsinpatientswithoraldryness: a randomizedtrial.Homeopathy. 2005 Jul;94(3):175-81.
Jacobsen PL, Epstein JB, Cohan RP. - Understanding "alternative" dental products. Gen Dent. 2001 Nov-Dec;49(6):616-20; quiz 621-2.
Koblischek K. - Offenlegungsschrift  - Zahnpasta – Mundwasser mit Zahnfleischdurchblutender und Zahnfleischbluten verhindernder Wirkung - DE 33 05 937 A1, A61 K 7/ 16, 21= Aktenzeichen P 33 05 937.3, 22= Anmeldetag  10.02.1983, Offenlegungstag  23.08.1984Prevost J. – A homeopathic approach to dentistry and oral biology. Immediate applications in acute cases, Boiron, 1992, p.46
Mathie RT, Farrer S.Outcomesfromhomeopathicprescribingindentalpractice: a prospective, research-targeted, pilotstudy.Homeopathy. 2007 Apr;96(2):74-81.
Mousavi F, Sherafati S, Mojaver YN.- Ignatia in the treatment of oral lichen planus. Homeopathy. 2009 Jan;98(1):40-4.
Myers CD, White BA, Heft MW. -  A review of complementary and alternative medicine use for treating chronic facial pain. J Am Dent Assoc. 2002 Sep;133(9):1189-96; quiz 1259-60.
Schicht ML – Europaische patentanmeldung 0 205 133 A1. A61K 7/16 – Plastische Kaumasse auf basis einer Kaugummigrundmasse, 14.06.85 / 17.12.1986
Steinlechner F - Homepathy and Dentistry – British Homeopathic Journal, 73, 3, July 1984, 145-149
Tille A.–  Zahnheilkunde mit Homoopathie – Die Quintessenz, 5, 1984, 1013-1017
UlmanDana – Homepathy and Dentistry keeps you smiling – In Discovering                Homeopathy: Medicine for the 21 stCentury, Berkely, North Atlantic, 1991++
Varley P.- What do homeopathic dentists do? Homeopathy. 2007 Apr;96(2):72-3.

 

СЪБИТИЯ

Национален форум по дентална медицина - гр. Хасково

Хасково

14 - 16 септември 2018 г. 

 

Семинар на УС на РК на БЗС - Пловдив, гр. Хисаря

Хисаря

6 октомври 2018 г. 

 

Есенна сесия на регионален форум „Верея Дент“

Стара Загора

6 октомври 2018 г.  

 

Национален форум по дентална медицина - Банско

Банско

12 - 14 октомври 2018 г.